Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidorowe pychotki po włosku"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5806
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8822
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18422
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5806
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8822
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18422
Składniki
Kuleczki sera mozzarella osącz na sitku. 6 odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na ćwiartki. Bazylię opłucz, osusz. Kilka listków odłóż do dekoracji, pozostałe podrywaj od gałązek i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory osącz z zalewy, pokrój je dość drobno.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W drugiej misce mleko zmiksuj z oliwą z oliwek i jajkiem. Dodaj posiekane pomidory suszone i bazylię oraz pokrojoną mozzarellę. Przypraw przeciśniętym czosnkiem i mielonym pieprzem (do smaku).
Masę przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką (tylko do czasu, aż się połączą). Foremkę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Piecz 20 min w temp. 190 st. Babeczki przełóż na kratkę, by wystygły i odparowały. Połowę udekoruj pomidorkami koktajlowymi i bazylią, a pozostałe złożonymi plasterkami salami i kuleczkami mozzarelli ( przymocuj wykałaczkami).Źródło: Tina