Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidorowe pychotki po włosku"
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 375
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 241
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 375
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 241
Składniki
Kuleczki sera mozzarella osącz na sitku. 6 odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na ćwiartki. Bazylię opłucz, osusz. Kilka listków odłóż do dekoracji, pozostałe podrywaj od gałązek i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory osącz z zalewy, pokrój je dość drobno.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W drugiej misce mleko zmiksuj z oliwą z oliwek i jajkiem. Dodaj posiekane pomidory suszone i bazylię oraz pokrojoną mozzarellę. Przypraw przeciśniętym czosnkiem i mielonym pieprzem (do smaku).
Masę przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką (tylko do czasu, aż się połączą). Foremkę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Piecz 20 min w temp. 190 st. Babeczki przełóż na kratkę, by wystygły i odparowały. Połowę udekoruj pomidorkami koktajlowymi i bazylią, a pozostałe złożonymi plasterkami salami i kuleczkami mozzarelli ( przymocuj wykałaczkami).Źródło: Tina