Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pulpeciki bez smażenia !
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 973
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 510
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666483
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 973
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 510
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666483
Składniki
Do garnka wlej wodę, posól ją (dodałam 1 łyżeczkę) niech zacznie się gotować. A my zabieramy się za pulpety... Weź miskę, wrzuć do niej mięso mielone dodaj: jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką i drobno pokrojony czosnek. Możesz wg uznania doprawić ulubionymi ziołami. Dokładnie zagniatamy by równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki. Formujemy małe pulpeciki. Gdy woda nam się zagotuje wrzucamy otoczone w mące pulpeciki i gotujemy je przez 25 min na średnim ogniu.
Teraz zajmiemy się sosem. W misce łączę mąkę z jogurtem na jednolitą masę. Wlewam do garnka mleko, czekam aż się zagotuje i dodaje mieszankę z mąki i jogurtu, mieszam cały czas aż zgęstnieje i powstanie konsystencja sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Siekam koperek i wrzucam go do sosu. Można na tym skończyć, jednak mi czegoś brakowało i jeszcze zeszkliłam na 2 łyżkach oliwy cebulę z 1 ząbkiem czosnku odrobinę posoliłam i dodałam pieprz. Gdy cebula ostygła dodałam ją do sosu.
Ugotowane pulpeciki wrzucam do sosu, pozostawiam na małym ogniu przez 3 min cały czas mieszając. Gotowe !