Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpety z chutneyem"
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 820
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1446
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 820
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1446
Składniki
Owoce mango umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Wydrąż miąższ, pokrój go w kosteczkę i umieść w misce. Pomarańczę wyszoruj, obierz, podziel na cząstki. Usuń białe błonki. Miąższ rozdrobnij, podziel na kawałki. Dodaj do mango.
Czosnek oraz czerwoną cebulę obierz, poszatkuj drobno. Strąki chili opłucz, osusz, pozbaw pesteczek i pokrój w krążki. W rondelku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy.
Cebulę i czosnek wrzuć na rozgrzany tłuszcz, krótko przesmaż. Dodaj owoce, chili, goździki i cukier. Zalej sokiem. Duś 20 minut. Chutney dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kajzerki pokrój, zalej mlekiem, odstaw. Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce. Posiekaj białą cebulę. Mięso połącz z odciśniętą bułką, cebulą, marchewką i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i 2-3 łyżkami siekanej natki. Uformuj pulpety. Piecz w 180 st. 15 min. Podawaj z chutneyem.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 510 kcal, cena 5,40 zł.Źródło: Świat kobiety