Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpety z chutneyem"
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 352
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1479
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 656
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1310
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 352
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1479
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 656
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1310
Składniki
Owoce mango umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Wydrąż miąższ, pokrój go w kosteczkę i umieść w misce. Pomarańczę wyszoruj, obierz, podziel na cząstki. Usuń białe błonki. Miąższ rozdrobnij, podziel na kawałki. Dodaj do mango.
Czosnek oraz czerwoną cebulę obierz, poszatkuj drobno. Strąki chili opłucz, osusz, pozbaw pesteczek i pokrój w krążki. W rondelku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy.
Cebulę i czosnek wrzuć na rozgrzany tłuszcz, krótko przesmaż. Dodaj owoce, chili, goździki i cukier. Zalej sokiem. Duś 20 minut. Chutney dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kajzerki pokrój, zalej mlekiem, odstaw. Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce. Posiekaj białą cebulę. Mięso połącz z odciśniętą bułką, cebulą, marchewką i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i 2-3 łyżkami siekanej natki. Uformuj pulpety. Piecz w 180 st. 15 min. Podawaj z chutneyem.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 510 kcal, cena 5,40 zł.Źródło: Świat kobiety