Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z indyka

Pulpety z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6584

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Pulpety z indyka"

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej (ok. 180 g)
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • surowe jajko
  • łyżeczka masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety z indyka

Przygotowanie

  1. Kaszę przelej zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Do garnka wlej 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj przez 10 min, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj łyżkę masła, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 min. Odkryj i odstaw do przestygnięcia.

  2. Natkę i rodzynki posiekaj. Dodaj je do mięsa, a następnie dołóż kaszę i jajko. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Zagotuj bulion, wkładaj do niego pulpety tak, by swobodnie pływały, i gotuj partiami po 3 min. Ugotowane pulpety przekładaj do miski.

  3. Do bulionu po gotowaniu pulpetów dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 min. Włóż pulpety i duś na małym ogniu przez 3-4 min.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń