Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 18271

Pyzy najlepiej smakują podane z masłem i podsmażoną cebulką :)

Składniki

  • Ciasto ziemniaczane :
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1/2 kg ziemniaków surowych
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • Farsz:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • łyżeczka majeranku
  • sól , pieprz
  • Dodatkowo:
  • Masło
  • cebula
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyzy ziemniaczane z mięsem

Przygotowanie

  1. Mięso podsmażyć na cebuli.Dodać zioła ,sól , pieprz. Wymieszać.

  2. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Surowe ziemniaki ścieram na tarce pozostawiam do odcieknięcia. Ugotowane i surowe ziemniaki razem łącze dodaje jajko ,mąki i zagniatam lużne ciasto. Z porcji ciasta formuję kulki które póżniej spłaszczam i układam kulkę mięsa , dokładnie zlepiam ( gdy ciasto będzie się kleić do rąk , proszę obsypać ręce mąką). Pyzę roluję by nadać jej kształt, odkładam na talerz posypany mąką. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju ok 5 minut od wypłynięcia. Podaję polane masłem z obsmażoną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń