Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyrazisty smak pieczarek i majonezu, super chrupiąca złota serowa skórka i delikatny smak kurczaka... i ten zapach!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 597
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12000
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 597
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12000
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w drobniutką kostkę. Na oleju zeszklić na złoty kolor cebulę, dodać przygotowane pieczarki i poddusić aż woda wyparuje, dodać sól i pieprz do smaku.
Na blachę z piekarnika wyłożyć piersi z kurczaka (piersi podzielić, grubszą część można lekko rozbić, polędwiczki zostawic bez rozbijania). Mięso przyprawić delikatnie vegetą i pieprzem. Na każdą porcję mięsa kłaść kolejno: 5 łyżeczek pieczarek, łyżeczkę majonezu (najlepszy Helmans Babuni). Całość posypać serem startym na tarce o dużych oczkach.
Piec w nagrzanym piekarniku w tem. ok 150 ( trzeba kontrolować aby ser się za szybko nie zarumienił - w razie potrzeby zmniejszyć temp.) ok 0,5 godziny. Podawać z ziemniaczkami, frytkami i lekką suróweczką. Jeśli piecze się większą ilość wtedy mięsko puszcza sosik pychotka do polania.
Najdłuższy jest czas przygotowania pieczarek, poza tym wszystko idzie super szybko.