Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Razowe racuchy bananowe z jogurtem"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93940
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2732
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1640
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2320
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93940
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2732
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1640
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2320
Składniki
Kwaśne mleko przelej do miski. Dodaj do niego wszystkie rodzaje mąki, sodę oczyszczoną, cukier, 1 łyżkę miodu oraz rozmącone jajka.
dokładnie zmiksuj (ciasto powinno być dość gęste, jeśli tak nie jest, dodaj nieco więcej kwaśnego mleka). Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min, aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z sokiem z limonki oraz pozostałym miodem. Wstaw do lodówki, by się schłodził.
Banany obierz i pokrój w dość drobną kosteczkę. Dodaj do ciasta, delikatnie przemieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Na tłuszcz nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe racuszki. Smaż je do zrumienienia po obu stronach.
6. Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Układaj je w wieżyczki, smarując każdą warstwę sosem jogurtowym. Oprósz cukrem pudrem i ew. udekoruj sezonowymi owocami. Racuchy możesz też posmarować miodem.Źródło: Tina