Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Razowe racuchy bananowe z jogurtem"
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35598
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1176
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5937
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35598
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1176
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5937
Składniki
Kwaśne mleko przelej do miski. Dodaj do niego wszystkie rodzaje mąki, sodę oczyszczoną, cukier, 1 łyżkę miodu oraz rozmącone jajka.
dokładnie zmiksuj (ciasto powinno być dość gęste, jeśli tak nie jest, dodaj nieco więcej kwaśnego mleka). Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min, aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z sokiem z limonki oraz pozostałym miodem. Wstaw do lodówki, by się schłodził.
Banany obierz i pokrój w dość drobną kosteczkę. Dodaj do ciasta, delikatnie przemieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Na tłuszcz nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe racuszki. Smaż je do zrumienienia po obu stronach.
6. Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Układaj je w wieżyczki, smarując każdą warstwę sosem jogurtowym. Oprósz cukrem pudrem i ew. udekoruj sezonowymi owocami. Racuchy możesz też posmarować miodem.Źródło: Tina