Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risottto z indykiem i pieczarkami"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 907
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 907
Składniki
Filet z indyka opłucz, osusz. Mięso pokrój na 2-3 kawałki. Skrop je sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem i ziołami.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Smaż je ok. 15 minut. Ce bulę obierz, posiekaj. Pa prykę rozetnij, usuń pestki, strąk opłucz, potnij w paseczki. Pieczarki oraz łodygi selera nacio wego oczyść, pokrój w plasterki. Marchewki obierz, umyj, potnij w półplasterki. Usmażone mięso zdejmij. Przestudź i potnij na kawałeczki.
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim cebulę. Wrzuć ryż. Smaż, aż stanie się szklisty. Dołóż paprykę, marchewki, pieczarki i seler. Duś, porcjami dolewając bulion oraz wino.
Kiedy ziarenka ryżu wchłoną cały płyn, przykryj patelnię i duś całość ok. 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj. W połowie czasu duszenia dodaj groszek i kawałeczki mięsa.
Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Parmezan zetrzyj, wymieszaj z gotowym risotto. Przed podaniem danie udekoruj gałązkami koperku.Źródło: Naj