Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z boczku z czosnkiem i polędwiczką"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Składniki
Boczek opłucz, dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Mięso posyp solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem i rozmarynem, przyprawy wetrzyj. Odstaw na całą noc (ok. 10 godzin) w chłodne miejsce.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i ciągle mieszając, usmaż na szklisto.
Do cebuli dołóż czosnek, smaż jeszcze 1–2 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Lekko posól i przypraw suszonymi ziołami. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj 1–2 łyżki tartej bułki.
Polędwiczki obsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, oprósz solą i pieprzem. Masę czosnkową rozsmaruj na boczku. Ułóż polędwiczki. Mięso zwiń. Mocno obwiąż grubą, bawełnianą nitką, aby rolada nie rozpadła się podczas pieczenia.
Ułóż w brytfance. Wierzch pieczeni posmaruj resztą oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 70 minut. Boczek podawaj np. z ziemniakami.Źródło: Naj