Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rybne kotlety z siekanym jajkiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Jedno jajko odłóż, pozostałe ugotuj w osolonej wodzie na twardo (8-10 minut). Wyjmij, odłóż do wystudzenia, a następnie obierz z łupinek i posiekaj grubo.
Filety rozmroź, pozostaw do ocieknięcia. Cebule obierz, przekrój na ćwiartki. W maszynce do mięsa zmiel ryby razem z ćwiartkami cebuli.
Rozdrobnioną masę na kotlety umieść w misce. Wbij odłożone wcześniej jajko, wsyp bułkę tartą. Dodaj posiekane jajka. Wypracuj zwartą masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, możesz także dodać kilka posiekanych gałązek koperku.
Płatki kukurydziane umieść w woreczku foliowym, zamknij szczelnie. Rozwałkuj na drobne okruszki. 5Z masy formuj owalne kotlety, obtaczaj je w kukurydzianych okruchach i smaż na rozgrzanym oleju. Przed podaniem ozdób koperkiem.
Czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 3,80 zł.
Czipsy do panierki
Do panierowania kotletów, także tych tradycyjnych, możesz również wykorzystać czipsy. W zależności od upodobań smakowych wykorzystaj pokruszone drobno czipsy paprykowe, serowe lub o smaku cebulki.Źródło: Świat kobiety