Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ryż z warzywami po indyjsku"
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2203
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2128
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 463
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 902
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1036
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2203
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2128
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 463
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 902
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1036
Składniki
Ryż opłucz kilka razy, aż woda będzie przezroczysta. Osącz, przełóż do miski. Zalej zimną wodą, zostaw na 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Włóż cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Mieszając, smaż ok. 1 minuty. Dodaj osączony ryż, marchewkę oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu 3 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj groszek oraz kukurydzę i zalej bulionem. Gdy całość zacznie wrzeć, zamieszaj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj ok. 15 min, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Rondel zdejmij z ognia i odstaw na 10 min. Po tym czasie danie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rada: Możesz sama przyrządzić bardzo popularną w Indiach przyprawę Garam Masala. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni upraż 1 łyżkę czarnego pieprzu w ziarenkach.
Przełóż go do miseczki. Kolejno na tej samej patelni upraż 1 szklanki nasion kolendry, 1 szklanki goździków, 1 łyżeczkę nasion zielonego kardamonu i 2 cm laski cynamonu. Uprażone przyprawy zmiel w młynku lub rozetrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku w ciemnym, suchym miejscu.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie