Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z warzywami po indyjsku

Ryż z warzywami po indyjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 119

Smaczny pomysł na "Ryż z warzywami po indyjsku"

Składniki

  • 30 dag ryżu basmati
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża papryka (pomarańczowa lub żółta)
  • 2/3 szklan ki kukurydzy konserwowej
  • 2/3 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • po szczypcie curry
  • mielonego imbiru
  • kardamonu
  • kozieradki
  • kolendry
  • gałki muszkatołowej
  • cynamonu
  • papryki
  • kurkumy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryż z warzywami po indyjsku

Przygotowanie

  1. Ryż opłucz kilka razy, aż woda będzie przezroczysta. Osącz, przełóż do miski. Zalej zimną wodą, zostaw na 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  2. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Włóż cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Mieszając, smaż ok. 1 minuty. Dodaj osączony ryż, marchewkę oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu 3 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj groszek oraz kukurydzę i zalej bulionem. Gdy całość zacznie wrzeć, zamieszaj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj ok. 15 min, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Rondel zdejmij z ognia i odstaw na 10 min. Po tym czasie danie dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Rada: Możesz sama przyrządzić bardzo popularną w Indiach przyprawę Garam Masala. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni upraż 1 łyżkę czarnego pieprzu w ziarenkach.

  4. Przełóż go do miseczki. Kolejno na tej samej patelni upraż 1 szklanki nasion kolendry, 1 szklanki goździków, 1 łyżeczkę nasion zielonego kardamonu i 2 cm laski cynamonu. Uprażone przyprawy zmiel w młynku lub rozetrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku w ciemnym, suchym miejscu.

  5. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń