Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szybkie flaczki"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117274
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8081
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3030
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1715
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1364
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117274
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8081
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3030
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1715
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1364
Składniki
Do garnka z grubym dnem lub dużego rondla włóż 3 łyżki masła, podgrzej. Kiedy tłuszcz się rozpuści, wsyp bułkę tartą. Chwilę smaż, aż bułeczka ładnie się przyrumieni. Wrzuć pokrojoną w wąskie słupki włoszczyznę (nie musisz jej wcześniej rozmrażać).
Warzywa przesmaż, a następnie podlej odrobiną wody. Dodaj listek laurowy. Duś całość na małym ogniu pod przykryciem około 10 min.
Po tym czasie dodaj do włoszczyzny flaki wraz z zalewą, w której się znajdowały oraz 2-3 szklanki wody. Gotuj razem około 20 minut.
Gotowe flaki dopraw do smaku przyprawą do zup w płynie, majerankiem, koncentratem pomidorowym, solą oraz pieprzem. Podawaj z pieczywem. Jeśli chcesz, by flaki były gęste i bardziej pożywne, możesz je zaprawić mąką lub dodać mięso, np. z rosołu.
czas ok. 30 min; porcja – 380 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety