Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szybkie flaczki"
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 430
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2165
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38645
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1350
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 430
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2165
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38645
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1350
Składniki
Do garnka z grubym dnem lub dużego rondla włóż 3 łyżki masła, podgrzej. Kiedy tłuszcz się rozpuści, wsyp bułkę tartą. Chwilę smaż, aż bułeczka ładnie się przyrumieni. Wrzuć pokrojoną w wąskie słupki włoszczyznę (nie musisz jej wcześniej rozmrażać).
Warzywa przesmaż, a następnie podlej odrobiną wody. Dodaj listek laurowy. Duś całość na małym ogniu pod przykryciem około 10 min.
Po tym czasie dodaj do włoszczyzny flaki wraz z zalewą, w której się znajdowały oraz 2-3 szklanki wody. Gotuj razem około 20 minut.
Gotowe flaki dopraw do smaku przyprawą do zup w płynie, majerankiem, koncentratem pomidorowym, solą oraz pieprzem. Podawaj z pieczywem. Jeśli chcesz, by flaki były gęste i bardziej pożywne, możesz je zaprawić mąką lub dodać mięso, np. z rosołu.
czas ok. 30 min; porcja – 380 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety