Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szybkie flaczki"
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5804
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 12388
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 300
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5804
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 12388
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 300
Składniki
Do garnka z grubym dnem lub dużego rondla włóż 3 łyżki masła, podgrzej. Kiedy tłuszcz się rozpuści, wsyp bułkę tartą. Chwilę smaż, aż bułeczka ładnie się przyrumieni. Wrzuć pokrojoną w wąskie słupki włoszczyznę (nie musisz jej wcześniej rozmrażać).
Warzywa przesmaż, a następnie podlej odrobiną wody. Dodaj listek laurowy. Duś całość na małym ogniu pod przykryciem około 10 min.
Po tym czasie dodaj do włoszczyzny flaki wraz z zalewą, w której się znajdowały oraz 2-3 szklanki wody. Gotuj razem około 20 minut.
Gotowe flaki dopraw do smaku przyprawą do zup w płynie, majerankiem, koncentratem pomidorowym, solą oraz pieprzem. Podawaj z pieczywem. Jeśli chcesz, by flaki były gęste i bardziej pożywne, możesz je zaprawić mąką lub dodać mięso, np. z rosołu.
czas ok. 30 min; porcja – 380 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety