Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 451
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 116
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 37
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 451
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 116
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 37
Składniki
10 porcji • : i pieczenie: 85 min (plus chłodzenie) • 360 kcal/porcja • 5 zł/porcja.
Wymieszaj mikserem mąkę, 1/4 łyżeczki soli i masło. Miksując dalej, dodaj jajko. Następnie zagniataj chwilę rękami. Uformuj z ciasta placek grubości ok. 3 cm, zawiń folią i włóż do lodówki na 15 minut.
Wsuń ciasto między dwie warstwy papieru do pieczenia i rozwałkuj. Wyłóż na natłuszczoną formę do pieczenia. Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i dociąż ryżem (równo się podpiecze). Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij, usuń papier z ryżem i piecz jeszcze 5 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Posyp je startym serem, następnie listkami szpinaku. Pokrój rybę w kostkę i rozłóż na szpinaku. Posyp połową koperku.
Jajka roztrzep ze śmietaną, przypraw do smaku. Wylej je na ciasto z rybą, posyp resztą sera. Piecz ok. 35 minut (masa musi się ściąć pośrodku). Podawaj posypaną pozostałym koperkiem, z cząstkami cytryny.
Michał Kuter - właściciel i szef kuchni w restauracji „A nóż widelec” w Poznaniu - radzi:
Piekę rybę zawiniętą w papier do pieczenia. Sposób idealny do filetów, które łatwo się rozpadają, bo można je podać w papierze. Nie ma obawy, że ryba się przesuszy. Wilgoć zostaje w środku.
Układam porcje ryby (może być podsmażona) na odpowiednio dużych kawałkach papieru do pieczenia. Dodaję masło, przyprawiam i zawijam jak cukierki. Piekę 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam jeszcze na kilka minut, aby ryba doszła.
Można też z rybą zawinąć podgotowane al dente warzywa, np.: brokuł, fasolkę, pomidory koktajlowe. Wyjdzie wtedy pełne danie.Źródło: Olivia