Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe sycące danie warzywne.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7048
Polecam.
Odsłon: 162
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5420
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2684
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7048
Polecam.
Odsłon: 162
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5420
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2684
Składniki
Przesianą mąkę pszenna i ziemniaczana wyrobić z 125g zimnego masła oraz żółtkiem - jeżeli ciasto będzie się rwało można dodać odrobinę wody. Odłożyć do lodówki.
Bakłażany obrać, przekroić na pół, posolić i odstawić aż puszczą sok. Pory posiekać i podsmażyć na maśle, następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. W czasie duszenia porów bakłażany pokroić w kostkę 1x1cm, następnie smażyć na oliwie z oliwek, posolić i odstawić.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto aby nie wyrosło (kulki ceramiczne lub fasola). Piec 15-20min w temperaturze 200 stopni, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5min.
Na podpieczoną tartę wyłożyć nadzienie - pory a następnie bakłażana. Do śmietany wbić dwa jajka i wymieszać, dodać pokruszony ser gorgonzola oraz starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką i położyć na wierzch tarty. Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać 30-40min w temp 180 stopni.