Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe sycące danie warzywne.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Przesianą mąkę pszenna i ziemniaczana wyrobić z 125g zimnego masła oraz żółtkiem - jeżeli ciasto będzie się rwało można dodać odrobinę wody. Odłożyć do lodówki.
Bakłażany obrać, przekroić na pół, posolić i odstawić aż puszczą sok. Pory posiekać i podsmażyć na maśle, następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. W czasie duszenia porów bakłażany pokroić w kostkę 1x1cm, następnie smażyć na oliwie z oliwek, posolić i odstawić.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto aby nie wyrosło (kulki ceramiczne lub fasola). Piec 15-20min w temperaturze 200 stopni, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5min.
Na podpieczoną tartę wyłożyć nadzienie - pory a następnie bakłażana. Do śmietany wbić dwa jajka i wymieszać, dodać pokruszony ser gorgonzola oraz starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką i położyć na wierzch tarty. Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać 30-40min w temp 180 stopni.