Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z czekoladą"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 791
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2820
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 791
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2820
Składniki
70 godz. • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji.
Śliwki myję, dokładnie osuszam, usuwam z nich pestki i kroję wzdłuż na połowy. Cukierki również tak kroję. ciasta wykładam na stolnicę i zagniatam. Wkładam ciasto do lodówki na około 40 minut.
Następnie ciasto wykładam na stolnicę i delikatnie je wałkuję, tak by powstał okrąg o średnicy ok. 40 cm. Na środku ciasta rozkładam w równych odstępach cukierki, zostawiając wolny brzeg ciasta o szerokości ok. 4 cm.
Połówki śliwek układam na cukierkach skórkami do dołu. Posypuję je cukrem trzcinowym i cynamonem. Brzegi ciasta zawijam na owoce. Dociskam je, smaruję roztrzepanym jajkiem i też posypuję cukrem trzcinowym.
Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ją ok. 40 minut w temp. 180°C, aż nabierze złotego koloru. Gotową studzę. Przed podaniem oprószam środek cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie