Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z czekoladą"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 761
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424944
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10688
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336962
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 761
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424944
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10688
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336962
Składniki
70 godz. • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji.
Śliwki myję, dokładnie osuszam, usuwam z nich pestki i kroję wzdłuż na połowy. Cukierki również tak kroję. ciasta wykładam na stolnicę i zagniatam. Wkładam ciasto do lodówki na około 40 minut.
Następnie ciasto wykładam na stolnicę i delikatnie je wałkuję, tak by powstał okrąg o średnicy ok. 40 cm. Na środku ciasta rozkładam w równych odstępach cukierki, zostawiając wolny brzeg ciasta o szerokości ok. 4 cm.
Połówki śliwek układam na cukierkach skórkami do dołu. Posypuję je cukrem trzcinowym i cynamonem. Brzegi ciasta zawijam na owoce. Dociskam je, smaruję roztrzepanym jajkiem i też posypuję cukrem trzcinowym.
Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ją ok. 40 minut w temp. 180°C, aż nabierze złotego koloru. Gotową studzę. Przed podaniem oprószam środek cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie