Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z czekoladą"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
70 godz. • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji.
Śliwki myję, dokładnie osuszam, usuwam z nich pestki i kroję wzdłuż na połowy. Cukierki również tak kroję. ciasta wykładam na stolnicę i zagniatam. Wkładam ciasto do lodówki na około 40 minut.
Następnie ciasto wykładam na stolnicę i delikatnie je wałkuję, tak by powstał okrąg o średnicy ok. 40 cm. Na środku ciasta rozkładam w równych odstępach cukierki, zostawiając wolny brzeg ciasta o szerokości ok. 4 cm.
Połówki śliwek układam na cukierkach skórkami do dołu. Posypuję je cukrem trzcinowym i cynamonem. Brzegi ciasta zawijam na owoce. Dociskam je, smaruję roztrzepanym jajkiem i też posypuję cukrem trzcinowym.
Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ją ok. 40 minut w temp. 180°C, aż nabierze złotego koloru. Gotową studzę. Przed podaniem oprószam środek cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie