Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z kozim serem"
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 27
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 27
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 40
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 27
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 27
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 40
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 310 kcal, cena 1,90 zł.
Mąkę posiekaj z zimnym masłem i 7 łyżkami lodowatej wody. Dodaj sporą szczyptę soli i cukru, szybko zagnieć kruche ciasto. Schłodź je w lodówce, a potem wylep formę na tartę. Spód przykryj pergaminem, obciąż suchym grochem. Piecz 10-12 min w temperaturze 190 st.
Por oczyść, drobno posiekaj. Ułóż na sicie, przelej wrzątkiem. Pozostaw do osączenia. Ser rozdrobnij. Śmietankę wymieszaj z jajkiem i żółtkiem, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Opłucz i drobno posiekaj liście natki.
Na spód wyłóż krążki pora z natką i ser kozi (usuń pergamin). Farsz zalej masą jajeczno-śmietanową. Formę ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tartę ok. 30 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety