Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z kurkami i żółtym serem"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 645
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 113
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 921
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 645
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 113
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 921
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,40 zł
Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, żółtko, odrobinę wody, szczyptę soli i pieprzu, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Kurki dokładnie płuczemy z piachu, osuszamy. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby i, mieszając, smażymy aż odparuje większość płynu. Następnie doprawiamy pieprzem, gałką, ziołami prowansalskimi i solą. Studzimy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do tarty. Nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni i podpiekamy 10 minut w 200oC.
Jogurt mieszamy z jajkiem i żółtym serem, doprawiamy pieprzem i solą. Łączymy z grzybami i przekładamy na ciasto. Pieczemy 25 minut w 200oC. Tartę podajemy na ciepło.Źródło: Rewia