Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tasiemki z mulami i bakłażanem"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 254
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 45
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 45
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 254
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 45
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 45
Składniki
Małże wyszoruj pod strumieniem bieżącej zimnej wody i osusz. W trakcie czyszczenia nie mocz muszli w wodzie, bo się otworzą.
Bakłażan umyj, wytrzyj i pokrój w kosteczkę. Oprósz solą i pozostaw na 5 min na sitku. Po tym czasie opłucz zimną wodą, osącz. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Zrumień na niej bakłażan, przypraw pieprzem i ew. solą. Makaron ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu.
Połowę orzechów zmiel, resztę grubo posiekaj. Bazylię umyj, osusz i posiekaj same listki. 2 łyżki oliwy wymieszaj z połową bazylii i zmielonymi orzechami.Cebule i czosnek obierz, posiekaj.
W garnku stop masło, zeszklij czosnek z cebulą. Wlej wino, dodaj resztę bazylii. Dodaj małże i gotuj pod przykryciem 6 min na dużym ogniu, aż małże się otworzą. W trakcie gotowania 2-3 razy potrząśnij rondlem, aby małże równomiernie się gotowały. Zestaw z ognia, wyrzuć mule, które się nie otworzyły.
Makaron odcedź. Wymieszaj z bakłażanem, sosem bazyliowym i posiekanymi orzechami. Zapiekaj 5 min w 180 st., wymieszaj z mulami.Źródło: Tina