Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje delikatnie i... pysznie! Do tego zawiera dużo białka!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7924
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1221
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13696
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7924
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1221
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13696
Składniki
Kroimy każdą kostkę tofu na 4 części. Następnie przygotowujemy marynatę z 5 łyżek sosu sojowego i 1/4 wyciśniętej cytryny. Dbamy o to, żeby marynata pokryła każdą ściankę tofu. Marynujemy przez 20 minut. Ponieważ marynata jest rzadka i spływa z kostek, możemy kilkakrotnie każdy kawałek zamoczyć w sosie z cytryną. Gdy tofu się marynuje, przygotowujemy pozostałe składniki: 4 arkusze nori dzielimy na pół (mamy 8 kawałków, tyle samo co kawałków tofu z dwóch kostek). W miseczce roztrzepujemy jajka na panierkę. Przygotowujemy naczynie z bułką tartą.
Zamarynowane kawałki tofu zawijamy w arkusze nori (jeden długi arkusz na każdy kawałek tofu), moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z olejem ok. 6-7 minut, aż będą cudownie rumiane. Podajemy z plasterkiem cytryny do skropienia. UWAGA: przepis można zweganizować - wystarczy, że zamiast jajka do panierki użyjemy mąki z cieciorki lub mąki pszennej