Do góry

Dania główne Przepis na:

Tofu ryba (wegetariańska)

Tofu ryba (wegetariańska)

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 1145

Smakuje delikatnie i... pysznie! Do tego zawiera dużo białka!

Składniki

  • 2 x tofu naturalne 180 g
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • 4 glony nori
  • sos sojowy
  • Cytryna
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tofu ryba (wegetariańska)

Przygotowanie

  1. Kroimy każdą kostkę tofu na 4 części. Następnie przygotowujemy marynatę z 5 łyżek sosu sojowego i 1/4 wyciśniętej cytryny. Dbamy o to, żeby marynata pokryła każdą ściankę tofu. Marynujemy przez 20 minut. Ponieważ marynata jest rzadka i spływa z kostek, możemy kilkakrotnie każdy kawałek zamoczyć w sosie z cytryną.

    Gdy tofu się marynuje, przygotowujemy pozostałe składniki:
    4 arkusze nori dzielimy na pół (mamy 8 kawałków, tyle samo co kawałków tofu z dwóch kostek).

    W miseczce roztrzepujemy jajka na panierkę.

    Przygotowujemy naczynie z bułką tartą.

  2. Zamarynowane kawałki tofu zawijamy w arkusze nori (jeden długi arkusz na każdy kawałek tofu), moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z olejem ok. 6-7 minut, aż będą cudownie rumiane.

    Podajemy z plasterkiem cytryny do skropienia.

    UWAGA: przepis można zweganizować - wystarczy, że zamiast jajka do panierki użyjemy mąki z cieciorki lub mąki pszennej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 26 czerwca 2019 Pysznie wygląda, zrobię jak tylko wpadną mi w ręce glony nori :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń