Do góry

Dania główne Przepis na:

Tort naleśnikowy

Tort naleśnikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Tort naleśnikowy"

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki + 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g truskawek
  • 300 g jeżyn
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 750 g mielonego twarogu
  • 400 g śmietany kremówki
  • 3-4 wykałaczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort naleśnikowy

Przygotowanie

  1. Naleśniki: jajka zmiksuj z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta, dolej mleko. Porcjami wsypuj mąkę. Całość ponownie zmiksuj i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Patelnię (o średnicy 20 cm) mocno rozgrzej, cienko posmaruj olejem.

  2. Wylewaj małe porcje ciasta, równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni i smaż naleśniki, aż się zezłocą. Powinno ich być 16–18. Gotowe odstaw do ostygnięcia.

  3. Krem: owoce przebierz, opłucz pod bieżąca wodą. Dobrze osusz. Odłóż garść do dekoracji. Od pozostałych truskawek oderwij szypułki i razem z jeżynami zmiksuj je na gładko.

  4. Mus owocowy przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i poczekaj, żeby spęczniała. W rondlu podgrzej połowę musu, rozpuść w nim żelatynę. Dodaj resztę musu. Odstaw do wystudzenia. Następnie połącz z twarogiem. Śmietanę ubij na sztywno z 100 g cukru, wymieszaj z masą serową.

  5. Tort: na paterze o średnicy ok. 25 cm połóż jeden naleśnik. Na środek nałóż 3 łyżki kremu owocowego. Rozsmaruj go równomiernie po całym placku, pozostawiając wolne brzegi (ok. 0,5 cm). Przykryj drugim naleśnikiem, ponownie nałóż na niego porcję kremu. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy z 8 naleśników.

  6. Tort wstaw do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ułóż następne warstwy z pozostałych naleśników i reszty kremu. Wbij w tort wykałaczki, dzięki temu będzie stabilny. Wstaw do lodówki. Goście przyjdą za kilka minut? Możesz już podawać tort, ale jeśli nie brakuje ci czasu, zostaw tort w lodówce na 3–4 godziny, będzie jeszcze smaczniejszy.

  7. Przed podaniem usuń wykałaczki. Wierzch tortu udekoruj owocami. Możesz go też lekko oprószyć cukrem pudrem.

    Źródło: Twój Styl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń