Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka z salami"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24927
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24927
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 103
Składniki
<strong> Przepis przysłała Agata Skiba z Łabędziowa koło Kielc</strong>
Udka umyj, osusz, oddziel podudzia od pałek. Natrzyj ze wszystkich stron solą morską i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Salami pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z serem. Ostrożnie unieś skórę na mięsie, wetknij ser z salami, skórkę dociśnij. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp przyprawą gruboziarnistą do mięsa i ziołami włoskimi.
Czosnek i cebule obierz. Cebule pokrój w piórka, czosnek na plasterki. Posyp udka i pałki, dodaj liście laurowe. Naczynie przykryj folią aluminiową. Piecz około 55 minut w temp 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby mięso się zrumieniło. Podawaj z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami.
czas przygotowania: 70 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2,90 złŹródło: Chwila dla Ciebie