Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z salami

Udka z salami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Udka z salami"

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 15 dag salami
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • przyprawa gruboziarnista do mięsa
  • zioła włoskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udka z salami

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Agata Skiba z Łabędziowa koło Kielc

  2. Udka umyj, osusz, oddziel podudzia od pałek. Natrzyj ze wszystkich stron solą morską i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Salami pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z serem. Ostrożnie unieś skórę na mięsie, wetknij ser z salami, skórkę dociśnij. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp przyprawą gruboziarnistą do mięsa i ziołami włoskimi.

  3. Czosnek i cebule obierz. Cebule pokrój w piórka, czosnek na plasterki. Posyp udka i pałki, dodaj liście laurowe. Naczynie przykryj folią aluminiową. Piecz około 55 minut w temp 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby mięso się zrumieniło. Podawaj z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami.

  4. czas przygotowania: 70 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2,90 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń