Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywna pizza z nutą curry

Warzywna pizza z nutą curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Warzywna pizza z nutą curry"

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 400 g pomidorów
  • 300 g brokułów
  • 350 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • opakowanie tartego sera mozzarella
  • sól, pieprz, cukier
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 250 ml ciepłej wody. Dodajemy do przesianej mąki z łyżką oliwy, szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, aby podrosło.

  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie z curry, mieszamy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy ok. 10 minut.

  3. Brokuły dzielimy na różyczki, parzymy we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty, odcedzamy. Pieczarki kroimy na pół, a papryki w paski.

  4. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim prostokątną blachę. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą, układamy brokuły, pieczarki, paprykę i pieczemy 20–25 minut w 200oC.

  5. Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,50 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń