Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiejski gulasz z soczewicą"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1260
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 43
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1260
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 43
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Seler oczyść, odetnij liście, trochę zostaw do posypania gulaszu. Łodygi selera potnij na kawałki.
Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój w grubą kostkę. (Aby nie ściemniały, możesz je lekko skropić sokiem z cytryny). Kiełbaski pokrój w plasterki.
Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę, seler i pieczarki. Smaż razem 10 minut. Potem dołóż kiełbasę. Smaż dalej, aż wędlina ładnie się zrumieni.
Wsyp suszone zioła i słodką paprykę. Podlej bulionem. Gulasz przypraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka.
Pod koniec duszenia do gulaszu dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw danie do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanymi listkami selera.Źródło: Naj