Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiosenny chłodnik z nowalijek"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424820
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10650
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336937
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4752
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424820
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10650
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336937
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4752
Składniki
Buraki wyszoruj starannie, obierz ze skórki, opłucz i pokrój w grube paski. Włóż do garnka, zalej 400 ml wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj około 30 minut.
Gęstą kwaśną śmietanę dokładnie wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami mąki. Zapraw nią wywar z buraków. Gotuj całość na małym ogniu jeszcze 10 minut, a następnie zdejmij garnek z ognia. Zupę odstaw na kilkadziesiąt minut do całkowitego ostudzenia.
Ogórek sparz wrzątkiem, wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj rzodkiewki, odetnij łodyżki i korzonki. Pokrój w plasterki. Dymkę oczyść, opłucz, drobno posiekaj.
Przygotowane warzywa przełóż do zaprawionego śmietaną wywaru z buraków. Zupę dopraw do smaku zalewą z ogórków, solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz cukrem. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Ozdób listkami botwinki. Podawaj z jajkiem.
czas ok. 50 min; porcja – 310 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety