Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiosenny chłodnik z nowalijek"
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1099
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 186
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 773
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 817
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1099
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 186
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 773
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 817
Składniki
Buraki wyszoruj starannie, obierz ze skórki, opłucz i pokrój w grube paski. Włóż do garnka, zalej 400 ml wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj około 30 minut.
Gęstą kwaśną śmietanę dokładnie wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami mąki. Zapraw nią wywar z buraków. Gotuj całość na małym ogniu jeszcze 10 minut, a następnie zdejmij garnek z ognia. Zupę odstaw na kilkadziesiąt minut do całkowitego ostudzenia.
Ogórek sparz wrzątkiem, wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj rzodkiewki, odetnij łodyżki i korzonki. Pokrój w plasterki. Dymkę oczyść, opłucz, drobno posiekaj.
Przygotowane warzywa przełóż do zaprawionego śmietaną wywaru z buraków. Zupę dopraw do smaku zalewą z ogórków, solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz cukrem. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Ozdób listkami botwinki. Podawaj z jajkiem.
czas ok. 50 min; porcja – 310 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety