Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sumie nie za dużo roboty a jaki efekt!!!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93887
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2717
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3534
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1636
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2309
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93887
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2717
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3534
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1636
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2309
Składniki
Mięsko kroimy w plastry grubości 1 cm. Robimy marynatę: do miski wlewamu pół szklanki wody, około 1/4 szklanki oliwy i dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, przyprawę meksykańską i paprykę słodką. Karkówkę wrzucamy do miski i odstawiamy na około 5-6 godzin. Może leżeć i całą noc.
Na patelni smażymy pieczarki pokrojone w półplasterki. Dodajemy sól, pieprz, i trochę przyprawy meksykańskiej. Jak woda odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do miękkości.
Plastry mięsa wyjmujemy na patelnię i smażymy około 2 minut na mocniejszym ogniu. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy 1/3 pieczarek z cebulką, na to plastry mięsa, na mięso lejemy 1/3 ketchupu. następnie znów 1/3 pieczarek, resztę mięsa, 1/3 ketchupu i przykrywany pozostałymi pieczarkami i ketchupem.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 40 min w przykrytym naczyniu w temp około 200 stopni. Nastepnie odkrywany naczynie, sypiemy na potrawę ser żółty, posypujemy majerankiem i dopiekamy 10-20 min.
Przepis znalazłam w sieci ale go zmodyfikowałam. Do marynaty można dodać ostrej papryki - jeśli ktoś lubi potrawy ostrzejsze.