Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sumie nie za dużo roboty a jaki efekt!!!
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Mięsko kroimy w plastry grubości 1 cm. Robimy marynatę: do miski wlewamu pół szklanki wody, około 1/4 szklanki oliwy i dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, przyprawę meksykańską i paprykę słodką. Karkówkę wrzucamy do miski i odstawiamy na około 5-6 godzin. Może leżeć i całą noc.
Na patelni smażymy pieczarki pokrojone w półplasterki. Dodajemy sól, pieprz, i trochę przyprawy meksykańskiej. Jak woda odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do miękkości.
Plastry mięsa wyjmujemy na patelnię i smażymy około 2 minut na mocniejszym ogniu. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy 1/3 pieczarek z cebulką, na to plastry mięsa, na mięso lejemy 1/3 ketchupu. następnie znów 1/3 pieczarek, resztę mięsa, 1/3 ketchupu i przykrywany pozostałymi pieczarkami i ketchupem.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 40 min w przykrytym naczyniu w temp około 200 stopni. Nastepnie odkrywany naczynie, sypiemy na potrawę ser żółty, posypujemy majerankiem i dopiekamy 10-20 min.
Przepis znalazłam w sieci ale go zmodyfikowałam. Do marynaty można dodać ostrej papryki - jeśli ktoś lubi potrawy ostrzejsze.