Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wytrawna tarta ze szparagami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp sól, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz żółtko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Szparagi umyj (nie musisz ich obierać). Włóż je do garnka z osoloną, wrzącą wodą, gotuj 8-10 min. Wyjmij z wody i natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą na ok. 3 min. Serek pokrój w plastry. Do śmietany dodaj śmietankę, żółtka oraz szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz około 15 min w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika, usuń papier z obciążeniem. Rozłóż szparagi i zalej masą śmietanową. Na wierzchu rozłóż plastry sera. Piecz 35-40 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie