Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane talarki

Zapiekane talarki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Zapiekane talarki"

Składniki

  • 1
  • 8 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżki wegety
  • 5 dag masła
  • 15 dag żółtego sera
  • przyprawa do ziemniaków
  • kolorowy pieprz
  • sól
  • olej
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekane talarki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Umieść w dużym garnku, zalej wodą z łyżeczką soli i ugotuj w mundurkach do miękkości (15-20 minut). Odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.

  2. Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć poszatkowaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Ostudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry (możesz użyć noża z karbowanym ostrzem, a upieczone talarki będą przypominać czipsy).

  3. Przygotuj brytfannę lub naczynie żaroodporne. Spód i boki wysmaruj olejem. Nałóż plasterki ziemniaków, przesypując je przesmażoną wcześniej cebulą.

  4. Jajka wbij do miseczki, lekko rozkłóć. Dodaj mleko oraz wegetę. Mieszankę dopraw do smaku grubo utłuczonym kolorowym pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków. Zalej rozłożone w naczyniu talarki.

  5. Na wierzchu zapiekanki rozłóż wiórki zimnego masła. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. W tym czasie ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posyp nim ziemniaki na 5 minut przed końcem pieczenia. Od razu podawaj.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń