Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekane talarki"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4506
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4506
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Umieść w dużym garnku, zalej wodą z łyżeczką soli i ugotuj w mundurkach do miękkości (15-20 minut). Odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć poszatkowaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Ostudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry (możesz użyć noża z karbowanym ostrzem, a upieczone talarki będą przypominać czipsy).
Przygotuj brytfannę lub naczynie żaroodporne. Spód i boki wysmaruj olejem. Nałóż plasterki ziemniaków, przesypując je przesmażoną wcześniej cebulą.
Jajka wbij do miseczki, lekko rozkłóć. Dodaj mleko oraz wegetę. Mieszankę dopraw do smaku grubo utłuczonym kolorowym pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków. Zalej rozłożone w naczyniu talarki.
Na wierzchu zapiekanki rozłóż wiórki zimnego masła. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. W tym czasie ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posyp nim ziemniaki na 5 minut przed końcem pieczenia. Od razu podawaj.Źródło: Świat kobiety