Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekane talarki"
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 67
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 67
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Umieść w dużym garnku, zalej wodą z łyżeczką soli i ugotuj w mundurkach do miękkości (15-20 minut). Odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć poszatkowaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Ostudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry (możesz użyć noża z karbowanym ostrzem, a upieczone talarki będą przypominać czipsy).
Przygotuj brytfannę lub naczynie żaroodporne. Spód i boki wysmaruj olejem. Nałóż plasterki ziemniaków, przesypując je przesmażoną wcześniej cebulą.
Jajka wbij do miseczki, lekko rozkłóć. Dodaj mleko oraz wegetę. Mieszankę dopraw do smaku grubo utłuczonym kolorowym pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków. Zalej rozłożone w naczyniu talarki.
Na wierzchu zapiekanki rozłóż wiórki zimnego masła. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. W tym czasie ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posyp nim ziemniaki na 5 minut przed końcem pieczenia. Od razu podawaj.Źródło: Świat kobiety