Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka w sosie piwnym"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33725
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33725
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Żeberka umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem, po czym podziel je na porcje, jeśli były w jednym kawałku. Ponownie opłucz i osusz. Następnie natrzyj żeberka przyprawami i starannie oprósz mąką.
Na patelni mocno rozgrzej olej roślinny i obsmaż na nim żeberka na ładny, złoty kolor. Cebulę obierz, po czym pokrój ją w krążki i również podsmaż na oleju, na osobnej patelni. Dodaj przyprawy.
Obsmażone żeberka połącz następnie z usmażoną, doprawioną cebulą, przełóż do brytfanny, zalej jasnym piwem. Dodaj goździki i ziele angielskie.
Przykryj i duś przez ok. 50 minut (w trakcie duszenia obróć). Gdy żeberka będą miękkie, wyjmij je na talerze wraz z cebulą, obficie podlej sosem.
Żeberka w sosie piwnym podawaj udekorowane zieleniną, np. natką pietruszki. Jako dodatek serwuj białe pieczywo (może to być zarówno chleb, jak też bułki).
Dobrym dodatkiem do żeberek piwnych mogą być również ziemniaki – np. opiekane pokrojone w ćwiartki, albo ugotowane – najlepiej w mundurkach lub na parze (ugotowane na parze ziemniaki polej obficie sosem z żeberek).Źródło: Świat kobiety