Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie piwnym

Żeberka w sosie piwnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28008

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Żeberka w sosie piwnym"

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 l jasnego piwa
  • 2 cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • po łyżeczce majeranku oraz kminku
  • 2-3 goździki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 2 łyżki mąki
  • zielenina do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem, po czym podziel je na porcje, jeśli były w jednym kawałku. Ponownie opłucz i osusz. Następnie natrzyj żeberka przyprawami i starannie oprósz mąką.

  2. Na patelni mocno rozgrzej olej roślinny i obsmaż na nim żeberka na ładny, złoty kolor. Cebulę obierz, po czym pokrój ją w krążki i również podsmaż na oleju, na osobnej patelni. Dodaj przyprawy.

  3. Obsmażone żeberka połącz następnie z usmażoną, doprawioną cebulą, przełóż do brytfanny, zalej jasnym piwem. Dodaj goździki i ziele angielskie.

  4. Przykryj i duś przez ok. 50 minut (w trakcie duszenia obróć). Gdy żeberka będą miękkie, wyjmij je na talerze wraz z cebulą, obficie podlej sosem.

  5. Żeberka w sosie piwnym podawaj udekorowane zieleniną, np. natką pietruszki. Jako dodatek serwuj białe pieczywo (może to być zarówno chleb, jak też bułki).

  6. Dobrym dodatkiem do żeberek piwnych mogą być również ziemniaki – np. opiekane pokrojone w ćwiartki, albo ugotowane – najlepiej w mundurkach lub na parze (ugotowane na parze ziemniaki polej obficie sosem z żeberek).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń