Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielone kopytka z masłem"
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 114
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 1796
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1560
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 114
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 1796
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1560
Składniki
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, wystudzić.
Przecisnąć je przez praskę, wymieszać z mąką, skrobią (mąką ziemniaczaną), jajkiem, szczyptą soli i posiekaną natką, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na kilka części, formować długie wałki, kroić pod skosem.
Kopytka wrzucać małymi porcjami na osolony wrzątek, zmniejszyć ogień, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia, odcedzić.
Podawać prosto z wody z roztopionym masłem (pyszne są też podsmażone na złoto na maśle na patelni).
Możesz wykorzystać dowolne świeże zioła, np. bazylię, oregano albo posiekane suszone pomidory, odsączone z zalewy.
ok. 30 minut.Źródło: Twoje Imperium