Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1554
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 678
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 268
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1554
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 678
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 268
Składniki
Masło stop, przestudź. Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, odstaw na ok. 10 minut. Jajka utrzyj z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj do niej zaczyn drożdżowy i ubite jajka.
Cały czas mieszając, wlej porcjami masło (trochę masła zostaw do posmarowania formy). Dodaj skórkę otartą z cytryny. Ciasto przykryj, odstaw na 30–40 minut w ciepłe miejsce.
Formę z kominem posmaruj odlanym masłem. Napełnij ciastem. Przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 190–200°C. Piecz 45 minut.
Jeszcze ciepłą babkę nakłuj w kilku miejscach wykałaczką. Z wina i reszty cukru ugotuj syrop. Obficie nasącz nim ciasto. Babkę podawaj np. owocami.
godz.; Porcja: 350 kcal; Cena porcji: ok. 1 zł.Źródło: Naj