Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe batony to idealny sposób na zdrową przekąskę czy deser. Można je zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy w podróż. Są niezwykle smaczne i podbiją serca nie tylko tych, którzy stawiają sobie w diecie surowsze ograniczenia, ale absolutnie wszystkich (przetestowałam!).
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Daktyle i śliwki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Dodawać kolejno: żurawinę, jagody goji, sezam, migdały, babkę płesznik i wodę i blendować na wysokich obrotach, do uzyskania zadowalającej, w miarę jednolitej konsystencji. Dodać przyprawy, olej kokosowy (1 łyżkę) i miksować jeszcze przez chwilę. Masę przelać do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
W trakcie chłodzenia się batonów przygotować polewę. Olej kokosowy (2 łyżki) rozpuścić. Dodać do niego syrop klonowy. Do naczynia przesiać kakao i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce (ale nie do lodówki - czekolada bardzo szybko zastyga).
Masę na batony wyjąć z lodówki, pokroić wzdłuż na 6 równych części. Każdą z nich oblać fantazyjnie płynną czekoladą i ponownie odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.