Do góry

Desery Przepis na:

Batony śliwkowo - daktylowe z czekoladą

Batony śliwkowo - daktylowe z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 1028

Domowe batony to idealny sposób na zdrową przekąskę czy deser. Można je zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy w podróż. Są niezwykle smaczne i podbiją serca nie tylko tych, którzy stawiają sobie w diecie surowsze ograniczenia, ale absolutnie wszystkich (przetestowałam!).

Składniki

  • 1/2 szklanki suszonych daktyl, drylowanych,
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek,
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/4 szklanka jagód goji,
  • 1/2 szklanki sezamu,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1 łyżka babki płesznik,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki goździków,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta soli morskiej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego.
  • 3 łyżki kakao ekologicznego,
  • 1 łyżka syropu klonowego.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Batony śliwkowo - daktylowe z czekoladą

Przygotowanie

  1. Daktyle i śliwki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Dodawać kolejno: żurawinę, jagody goji, sezam, migdały, babkę płesznik i wodę i blendować na wysokich obrotach, do uzyskania zadowalającej, w miarę jednolitej konsystencji. Dodać przyprawy, olej kokosowy (1 łyżkę) i miksować jeszcze przez chwilę. Masę przelać do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.

  2. W trakcie chłodzenia się batonów przygotować polewę. Olej kokosowy (2 łyżki) rozpuścić. Dodać do niego syrop klonowy. Do naczynia przesiać kakao i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce (ale nie do lodówki - czekolada bardzo szybko zastyga).

  3. Masę na batony wyjąć z lodówki, pokroić wzdłuż na 6 równych części. Każdą z nich oblać fantazyjnie płynną czekoladą i ponownie odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń