Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowy czekoladowiec"
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 71
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 71
Składniki
Żaroodporne foremki posmaruj masłem. Oprósz cukrem, strzepnij jego nadmiar. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
Do garnka wlej śmietanę. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Zagotuj. Zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę. Poczekaj, aż się rozpuści. Dobrze wymieszaj, schłodź do temperatury pokojowej. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Żółtka domieszaj do czekoladowej śmietanki. Białka ubij na sztywno. Pianę połącz z masą czekoladową i rumem. Nalej do przygotowanych foremek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. Piecz jeszcze 15 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina