Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 139
Dodano: 27.02.2011
Odsłon: 25340
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić mieszając w miseczce, w kąpieli wodnej. Nie podgrzewać masy zbyt mocno, tylko na tyle, żeby masło i czekolada stopiły się i połączyły.
Całe jaja ubić z cukrem, zaczynając od wolnych obrotów (połowę cukru wsypać od razu, drugą połowę dosypywać stopniowo, dodać też cukier wan.) Jaja utworzą gęstą i bardzo puszystą masę, a cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.
Masę jajeczną delikatnie wymieszać z mąką, najlepiej za pomocą rózgi. Następnie równie delikatnie dodać masło z czekoladą.
Wlać do płaskiej formy (np. 25x35cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką (opcjonalnie papier do pieczenia). Piec w temp. 180 st. około 18 minut.
DYGRESJE WABIKA Dobre brownie to ciasto subtelne. Należy go piec tak krótko jak to jest możliwe. Każda minuta w piekarniku ponad miarę to utrata fantastycznego naturalnego aromatu czekolady. Ciasto jest gotowe kiedy przy próbie patyczkowej na patyczku pozostają jeszcze pojedyncze drobinki ciasta. Gotowe ciasto wychodzi mniej lub bardziej wilgotne i "zakalcowate" ale taki właśnie jego urok. Smak i aromat są zachwycające. I koniecznie użyjcie dobrej czekolady, bo z jakimś tanim dziadostwem to naprawdę szkoda zachodu, efekt będzie marny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

rosse 18 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Na pewno skorzystam,bo zaliczam się czekoladożerców;))50 Kto głosował? | Odpowiedz

mia44 07 marca 2011Zgłoś do usunięcia
"brownie"moje ulubione,dziekuje za prosciutki przepis....wlozylam do ulubionych i napewno skorzystam.pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivette 01 marca 2011Zgłoś do usunięcia
ulubione ciasto mojego męża:) polecam dla "czekoladożerców" ;P0 Kto głosował? | Odpowiedz