Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne amerykańskie ciasto, popularne na całym świecie. Zrób je, a przekonasz się, że czekoladowe to naprawdę nie to samo co kakakowe.
Brownie pomarańczowe to pyszne, wilgotne i bardzo miękkie ciasto. Zapach i ar...
Odsłon: 698
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1466
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 54
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1012
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 59
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1466
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 54
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1012
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 59
Składniki
Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić mieszając w miseczce, w kąpieli wodnej. Nie podgrzewać masy zbyt mocno, tylko na tyle, żeby masło i czekolada stopiły się i połączyły.
Całe jaja ubić z cukrem, zaczynając od wolnych obrotów (połowę cukru wsypać od razu, drugą połowę dosypywać stopniowo, dodać też cukier wan.) Jaja utworzą gęstą i bardzo puszystą masę, a cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.
Masę jajeczną delikatnie wymieszać z mąką, najlepiej za pomocą rózgi. Następnie równie delikatnie dodać masło z czekoladą.
Wlać do płaskiej formy (np. 25x35cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką (opcjonalnie papier do pieczenia). Piec w temp. 180 st. około 18 minut.
DYGRESJE WABIKA Dobre brownie to ciasto subtelne. Należy go piec tak krótko jak to jest możliwe. Każda minuta w piekarniku ponad miarę to utrata fantastycznego naturalnego aromatu czekolady. Ciasto jest gotowe kiedy przy próbie patyczkowej na patyczku pozostają jeszcze pojedyncze drobinki ciasta. Gotowe ciasto wychodzi mniej lub bardziej wilgotne i "zakalcowate" ale taki właśnie jego urok. Smak i aromat są zachwycające. I koniecznie użyjcie dobrej czekolady, bo z jakimś tanim dziadostwem to naprawdę szkoda zachodu, efekt będzie marny.
Przepisy Desery
Desery
Bułki drożdżowe z truskawkami
Desery
Kopiec kreta z truskawkami
Desery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Desery
Zebra
Bułki drożdżowe z truskawkami
Ponieważ wreszcie pojawiły się pierwsze krajowe owoce, czas upiec bułki drożd...
Odsłon: 519
Kopiec kreta z truskawkami
Kopiec kreta z truskawkami, to pyszne i proste ciasto na różne okazje, jak i...
Odsłon: 54