Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne amerykańskie ciasto, popularne na całym świecie. Zrób je, a przekonasz się, że czekoladowe to naprawdę nie to samo co kakakowe.
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 286
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 436
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 286
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 436
Składniki
Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić mieszając w miseczce, w kąpieli wodnej. Nie podgrzewać masy zbyt mocno, tylko na tyle, żeby masło i czekolada stopiły się i połączyły.
Całe jaja ubić z cukrem, zaczynając od wolnych obrotów (połowę cukru wsypać od razu, drugą połowę dosypywać stopniowo, dodać też cukier wan.) Jaja utworzą gęstą i bardzo puszystą masę, a cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.
Masę jajeczną delikatnie wymieszać z mąką, najlepiej za pomocą rózgi. Następnie równie delikatnie dodać masło z czekoladą.
Wlać do płaskiej formy (np. 25x35cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką (opcjonalnie papier do pieczenia). Piec w temp. 180 st. około 18 minut.
DYGRESJE WABIKA Dobre brownie to ciasto subtelne. Należy go piec tak krótko jak to jest możliwe. Każda minuta w piekarniku ponad miarę to utrata fantastycznego naturalnego aromatu czekolady. Ciasto jest gotowe kiedy przy próbie patyczkowej na patyczku pozostają jeszcze pojedyncze drobinki ciasta. Gotowe ciasto wychodzi mniej lub bardziej wilgotne i "zakalcowate" ale taki właśnie jego urok. Smak i aromat są zachwycające. I koniecznie użyjcie dobrej czekolady, bo z jakimś tanim dziadostwem to naprawdę szkoda zachodu, efekt będzie marny.