Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawał bez faworków nie może się obejść. Dzisiaj wiec przychodzę do Was z przepisem na pyszne i chrupiące faworki z prostych składników. Przepisów na faworki jest mnóstwo, ten jest jednym z moich ulubionych.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242772
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242772
Składniki
Żółtka, piwo i szczyptę soli wymieszać w misce. Następnie do wymieszanych składników powoli dodawać mąkę. Z podanej ilości mąki zużyć tyle aby uzyskać nieklejące się do rak i blatu ciasto. Faworki należy odpowiednio napowietrzyć. Podczas wyrabiania ciasta należy z całej siły uderzać je o blat stolnicy oraz tłuc wałkiem. Dzięki temu faworki będą miały lekką i delikatną strukturę.
Gotowe ciasto cieniutko rozwałkować i nożem ciasto podzielić na w miarę równe paski, o szerokości 3 cm. Długość faworków według uznania. Tak przygotowane paski należy naciąć wzdłuż , przez środek, a następnie przekładać jeden koniec przez powstały otwór tworzac charakterystyczny faworek. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, po obu stronach. Usmażone wyłożyć na talerz wylodzony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!