Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasteczka pomarańczowe"
Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i osusz. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj z niej skórkę.
Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, cukier wanilinowy, żółtko oraz pokrojone w wiórki masło i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny.
Stolnicę lub blat oprósz obficie mąkę i partiami wałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Foremką wycinaj kółka i pierścienie tej samej średnicy (musi ich być tyle samo).
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach od siebie. Blachę z ciasteczkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz ok. 10-15 min. Wystudź na kratce.
Marmoladę pomarańczową przełóż do rondelka, podgrzej i wymieszaj na gładką masę. Przestudzoną marmoladą posmaruj wszystkie kółka, na nie nałóż pierścienie i delikatnie przyciśnij.
W środek każdego ciasteczka włóż jeszcze trochę marmolady. Wierzchy ciasteczek oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minutŹródło: Świat i Ludzie
Brownie pomarańczowe to pyszne, wilgotne i bardzo miękkie ciasto. Zapach i ar...
Odsłon: 644
Proste, słodkie, mocno pomarańczowe, świetne do herbaty lub popołudniowej kaw...
Odsłon: 3671
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 451
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 278
Zdrowe i smakowite jedzonko. Przygotowanie nie dłuższe niz 1,5 godziny, łączn...
Odsłon: 49
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 8244
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 451
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 278
Zdrowe i smakowite jedzonko. Przygotowanie nie dłuższe niz 1,5 godziny, łączn...
Odsłon: 49
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 8244
Składniki
Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i osusz. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj z niej skórkę.
Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, cukier wanilinowy, żółtko oraz pokrojone w wiórki masło i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny.
Stolnicę lub blat oprósz obficie mąkę i partiami wałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Foremką wycinaj kółka i pierścienie tej samej średnicy (musi ich być tyle samo).
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach od siebie. Blachę z ciasteczkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz ok. 10-15 min. Wystudź na kratce.
Marmoladę pomarańczową przełóż do rondelka, podgrzej i wymieszaj na gładką masę. Przestudzoną marmoladą posmaruj wszystkie kółka, na nie nałóż pierścienie i delikatnie przyciśnij.
W środek każdego ciasteczka włóż jeszcze trochę marmolady. Wierzchy ciasteczek oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minutŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Desery
Desery
Tort bezowy z mascsrpone i wiśniami
Desery
sernik z truskawkami
Desery
Ciasto Marlenka
Desery
Ciasto red velvet
Tort bezowy z mascsrpone i wiśniami
Super pyszny na każdą okazję, a nawet bez okazji :)
Odsłon: 44
sernik z truskawkami
Pieczony, kremowy sernik z truskawkami na kruchym, kakaowym spodzie....
Odsłon: 96