Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto czereśniowe"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6043
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1028
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 457
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6043
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1028
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 457
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę, dodaj sól. Masło pokrój na kawałki i wraz z jajkiem dodaj do mąki. Ze składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Formę do tart wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż do formy. Odetnij wystające ponad formę brzegi.
Przygotuj ciasto ucierane: miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, stopniowo dodawaj jajka. Do masy z masłem dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto i ułóż je na kruchym.
Czereśnie umyj, osusz i usuń pestki. Owoce ułóż w formie jeden obok drugiego, lekko je dociskając. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C.
Marmoladę podgrzej. Posmaruj nią jeszcze gorące ciasto i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 325 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie