Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto gruszkowe"
Przesiej mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj jajko i pokrojone w kawałki masło. Ugnieć gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło.
Gruszki obierz, poprzekrawaj na ćwiartki i usuń gniazda. Do rondelka wlej pół szklanki wody, dodaj miód, sok z cytryny i cukier waniliowy. Gotuj, aż powstanie syrop. Odstaw na 5 minut i włóż gruszki. Następnie wyjmij je i odsącz tak, by syrop ściekł do miseczki.
Z dwóch trzecich ciasta rozwałkuj okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp mąką. Włóż do niej ciasto, formując wyższe krawędzie. Posyp posiekanymi orzechami i poukładaj odsączone owoce.
Pozostałą jedną trzecią ciasta rozwałkuj na okrągły placek o średnicy formy, połóż na gruszkach, a krawędzie dociśnij do ciasta w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 170° C przez ok. 25 minut.
Pokrop ciasto syropem miodowym, posyp orzeszkami piniowymi i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Gdy wystygnie, posyp cukrem pudrem.
Lubisz wyrazisty smak ciast przyprawionych cynamonem? Posyp nim gruszki tuż przed pieczeniem. Placek zyska superaromat i smak.Źródło: Na żywo
Delikatny, orzechowy biszkopt przykryty masą gruszkową i chrupiącymi orzecham...
Odsłon: 529
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 95
Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie wprost rozpływające się w...
Odsłon: 128
Dzisiaj dla moich przyjaciół przygotowałam pyszne deserki z truskawkami, ubit...
Odsłon: 756
Młoda kapusta z mięsem, pomidorami, pachnąca koperkiem. To danie to smak wios...
Odsłon: 285
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 95
Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie wprost rozpływające się w...
Odsłon: 128
Dzisiaj dla moich przyjaciół przygotowałam pyszne deserki z truskawkami, ubit...
Odsłon: 756
Młoda kapusta z mięsem, pomidorami, pachnąca koperkiem. To danie to smak wios...
Odsłon: 285
Składniki
Przesiej mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj jajko i pokrojone w kawałki masło. Ugnieć gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło.
Gruszki obierz, poprzekrawaj na ćwiartki i usuń gniazda. Do rondelka wlej pół szklanki wody, dodaj miód, sok z cytryny i cukier waniliowy. Gotuj, aż powstanie syrop. Odstaw na 5 minut i włóż gruszki. Następnie wyjmij je i odsącz tak, by syrop ściekł do miseczki.
Z dwóch trzecich ciasta rozwałkuj okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp mąką. Włóż do niej ciasto, formując wyższe krawędzie. Posyp posiekanymi orzechami i poukładaj odsączone owoce.
Pozostałą jedną trzecią ciasta rozwałkuj na okrągły placek o średnicy formy, połóż na gruszkach, a krawędzie dociśnij do ciasta w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 170° C przez ok. 25 minut.
Pokrop ciasto syropem miodowym, posyp orzeszkami piniowymi i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Gdy wystygnie, posyp cukrem pudrem.
Lubisz wyrazisty smak ciast przyprawionych cynamonem? Posyp nim gruszki tuż przed pieczeniem. Placek zyska superaromat i smak.Źródło: Na żywo
Przepisy Desery
Desery
Sernik z musem czekoladowym
Desery
Kolorowy mus owocowy
Desery
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Desery
Ciasto ombre
Sernik z musem czekoladowym
Sernik z musem czekoladowym na herbatnikach. Delikatnie słodki, puszysty mus,...
Odsłon: 98
Kolorowy mus owocowy
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 95