Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto gruszkowe"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 775
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2805
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 775
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2805
Składniki
Przesiej mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj jajko i pokrojone w kawałki masło. Ugnieć gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło.
Gruszki obierz, poprzekrawaj na ćwiartki i usuń gniazda. Do rondelka wlej pół szklanki wody, dodaj miód, sok z cytryny i cukier waniliowy. Gotuj, aż powstanie syrop. Odstaw na 5 minut i włóż gruszki. Następnie wyjmij je i odsącz tak, by syrop ściekł do miseczki.
Z dwóch trzecich ciasta rozwałkuj okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp mąką. Włóż do niej ciasto, formując wyższe krawędzie. Posyp posiekanymi orzechami i poukładaj odsączone owoce.
Pozostałą jedną trzecią ciasta rozwałkuj na okrągły placek o średnicy formy, połóż na gruszkach, a krawędzie dociśnij do ciasta w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 170° C przez ok. 25 minut.
Pokrop ciasto syropem miodowym, posyp orzeszkami piniowymi i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Gdy wystygnie, posyp cukrem pudrem.
Lubisz wyrazisty smak ciast przyprawionych cynamonem? Posyp nim gruszki tuż przed pieczeniem. Placek zyska superaromat i smak.Źródło: Na żywo