Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto Królowa Marysieńka"
Proste ciasto bez pieczenia o smaku kawy cappuccino. Bazą ciasta są biszkopty...
Odsłon: 3919
Gulasz z wieprzowego mięsa mieszanego, do tego młode ziemniaki i kapusta zasm...
Odsłon: 301
Tak przygotowany makaron z brokułami to fajny pomysł na prosty, szybki , syty...
Odsłon: 452
Proste ciasto bez pieczenia o smaku kawy cappuccino. Bazą ciasta są biszkopty...
Odsłon: 3919
Gulasz z wieprzowego mięsa mieszanego, do tego młode ziemniaki i kapusta zasm...
Odsłon: 301
Tak przygotowany makaron z brokułami to fajny pomysł na prosty, szybki , syty...
Odsłon: 452
Składniki
Ciasto: Z mąki pszennej odsypujemy 2 łyżki i odkładamy na później. Masło lub margarynę ucieramy z żółtkami, dodajemy 1/2 szklanki cukru, śmietanę, mąkę pszenną i krupczatkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek.
Wiśnie odsączamy z kompotu i drylujemy. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną blachę, drugą mieszamy z 2 łyżkami kakao i wylewamy na jasne ciasto. Posypujemy wiśniami. Pieczemy 40 minut w 180oC.
Kremy: Odmierzamy 1/2 litra przecedzonego kompotu. Budyń waniliowy rozprowadzamy kilkoma łyżkami kompotu, wlewamy do reszty gotującego się płynu i gotujemy. Gorącym kremem smarujemy ciasto.
Z mleka, cukru, odłożonych 2 łyżek mąki pszennej i 2 łyżek mąki ziemniaczanej gotujemy budyń, studzimy. Kostkę margaryny lub masła ucieramy z cukrem waniliowym i budyniem. Krem wykładamy na ciasto. Gdy zastygnie, pokrywamy go fantazyjnie polewą czekoladową.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 0,90 złŹródło: Rewia
Przepisy Desery
Desery
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Desery
Ciasto z owocami
Desery
Ciasto francuskie z owocami
Desery
Bûche de Noël
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Pyszna tarta inna niż wszystkie.
Odsłon: 88
Ciasto z owocami
nadszedł czas świeżych owoców i czas na ciasta z nimi, dobrze mieć wypróbowan...
Odsłon: 1305