Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto Królowa Marysieńka"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 282
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 88
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 130
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 282
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 88
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 130
Składniki
Ciasto: Z mąki pszennej odsypujemy 2 łyżki i odkładamy na później. Masło lub margarynę ucieramy z żółtkami, dodajemy 1/2 szklanki cukru, śmietanę, mąkę pszenną i krupczatkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek.
Wiśnie odsączamy z kompotu i drylujemy. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną blachę, drugą mieszamy z 2 łyżkami kakao i wylewamy na jasne ciasto. Posypujemy wiśniami. Pieczemy 40 minut w 180oC.
Kremy: Odmierzamy 1/2 litra przecedzonego kompotu. Budyń waniliowy rozprowadzamy kilkoma łyżkami kompotu, wlewamy do reszty gotującego się płynu i gotujemy. Gorącym kremem smarujemy ciasto.
Z mleka, cukru, odłożonych 2 łyżek mąki pszennej i 2 łyżek mąki ziemniaczanej gotujemy budyń, studzimy. Kostkę margaryny lub masła ucieramy z cukrem waniliowym i budyniem. Krem wykładamy na ciasto. Gdy zastygnie, pokrywamy go fantazyjnie polewą czekoladową.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 0,90 złŹródło: Rewia