Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowo-jabłkowe

Ciasto makowo-jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Ciasto makowo-jabłkowe"

Składniki

  • 1
  • 5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • żółtko. Masa makowa: 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/4 kostki masła
  • szklanka mielonego maku
  • łyżeczka cynamonu. Masa jabłkowa: 4 jabłka
  • szklanka wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • budyń waniliowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto makowo-jabłkowe

Przygotowanie

  1. Mleko zagotuj z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Dodaj mak i gotuj przez chwilę. Dopraw cynamonem, gotowy krem zostaw do ostygnięcia. Ugnieć twarde, gładkie ciasto z mąki, masła, pół szklanki śmietany, cukru, żółtka. Połowę ciasta rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Z reszty ciasta zrób krawędź o wysokości 5 cm. Na cieście rozłóż równomiernie nadzienie makowe.

  2. Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę. Cukier i sok z cytryny zagotuj w 150 ml wody. Dodaj jabłka i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj proszek budyniowy wymieszany w reszcie wody i gotuj jeszcze przez dwie minuty. Gorące nadzienie jabłkowe rozsmaruj na warstwie makowej i piecz ciasto w 160°C przez ok. 50 minut. Gotowe odstaw, by wystygło w formie.

  3. Zdejmij formę, udekoruj ciasto bitą śmietaną. Można posypać je kolorowym maczkiem. Czas przygotowania: 80 min

  4. Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 331 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń