Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto makowo-jabłkowe"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34119
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1297
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113570
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34119
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1297
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113570
Składniki
Mleko zagotuj z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Dodaj mak i gotuj przez chwilę. Dopraw cynamonem, gotowy krem zostaw do ostygnięcia. Ugnieć twarde, gładkie ciasto z mąki, masła, pół szklanki śmietany, cukru, żółtka. Połowę ciasta rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Z reszty ciasta zrób krawędź o wysokości 5 cm. Na cieście rozłóż równomiernie nadzienie makowe.
Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę. Cukier i sok z cytryny zagotuj w 150 ml wody. Dodaj jabłka i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj proszek budyniowy wymieszany w reszcie wody i gotuj jeszcze przez dwie minuty. Gorące nadzienie jabłkowe rozsmaruj na warstwie makowej i piecz ciasto w 160°C przez ok. 50 minut. Gotowe odstaw, by wystygło w formie.
Zdejmij formę, udekoruj ciasto bitą śmietaną. Można posypać je kolorowym maczkiem. Czas przygotowania: 80 min
Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 331 kcalŹródło: Na żywo