Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto śliwkowe pod kokosową pierzynką"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3106
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3106
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Składniki
65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji
Żółtka, masło, sól, cukier waniliowy i 1/4 szklanki cukru ucieram, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiam ciasto. Przekładam na blaszkę 28x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję wierzch.
Śliwki odsączam z syropu, świeże dryluję i kroję. Każdą obtaczam w wiórkach kokosowych. Układam na cieście rozcięciem do dołu.
Białka ubijam na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru. Dodaję resztę wiórków kokosowych, delikatnie mieszam, wylewam na śliwki.
Piekę 40 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Studzę. Polewam polewą z czekolady.
<strong>Jadwiga Smolińska z Koronowa</strong>Źródło: Kobieta i życie