Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto śliwkowe pod kokosową pierzynką"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94006
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2756
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3552
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1646
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94006
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2756
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3552
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1646
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Składniki
65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji
Żółtka, masło, sól, cukier waniliowy i 1/4 szklanki cukru ucieram, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiam ciasto. Przekładam na blaszkę 28x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję wierzch.
Śliwki odsączam z syropu, świeże dryluję i kroję. Każdą obtaczam w wiórkach kokosowych. Układam na cieście rozcięciem do dołu.
Białka ubijam na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru. Dodaję resztę wiórków kokosowych, delikatnie mieszam, wylewam na śliwki.
Piekę 40 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Studzę. Polewam polewą z czekolady.
<strong>Jadwiga Smolińska z Koronowa</strong>Źródło: Kobieta i życie