Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto śmietanowe"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18218
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18218
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Ciasto: jajka lekko posól, ubij z cukrem na sztywną pianę. Wlej olej, wsyp mąkę, proszek. Zmiksuj. Wlej do natłuszczonej, posypanej bułką formy. Piecz ciasto 45 min w temp. 180°C. Zimne, przekrój je na 2 placki.
Masa kawowa: z podanych składników ugotuj budyń. Kiedy ostygnie, zmiksuj go z masłem. Wsyp 10 dag pokruszonych biszkopcików i 2 łyżki rumu (dowolnie), wymieszaj.
Masa śmietanowa: kremówkę ubij z cukrami, wymieszaj z serkiem mascarpone. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw, by zastygła.
Zimny spód biszkoptowy posmaruj 1/3 masy kawowej. Na niej ułóż trochę biszkopcików. Wgłębienia zalej tężejącą galaretką. Odstaw do stężenia.
Na galaretce rozłóż masę śmietanową, potem połóż resztę biszkopcików. Zalej pozostałą galaretką, odstaw do stężenia. Drugi placek posmaruj 1/3 masy kawowej.
Złóż placki razem. Resztą kremu kawowego posmaruj wierzch i boki ciasta. Udekoruj sezamem, startą czekoladą, rodzynkami.
Porcje 15. Przygot. 120 min. Cena 2,80 zł. Kalorie 480.
<strong>Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic Sopata z Rytra.</strong>Źródło: Bella Relaks