Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto śmietanowe"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4950
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13384
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5830
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7514
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4950
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13384
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5830
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7514
Składniki
Ciasto: jajka lekko posól, ubij z cukrem na sztywną pianę. Wlej olej, wsyp mąkę, proszek. Zmiksuj. Wlej do natłuszczonej, posypanej bułką formy. Piecz ciasto 45 min w temp. 180°C. Zimne, przekrój je na 2 placki.
Masa kawowa: z podanych składników ugotuj budyń. Kiedy ostygnie, zmiksuj go z masłem. Wsyp 10 dag pokruszonych biszkopcików i 2 łyżki rumu (dowolnie), wymieszaj.
Masa śmietanowa: kremówkę ubij z cukrami, wymieszaj z serkiem mascarpone. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw, by zastygła.
Zimny spód biszkoptowy posmaruj 1/3 masy kawowej. Na niej ułóż trochę biszkopcików. Wgłębienia zalej tężejącą galaretką. Odstaw do stężenia.
Na galaretce rozłóż masę śmietanową, potem połóż resztę biszkopcików. Zalej pozostałą galaretką, odstaw do stężenia. Drugi placek posmaruj 1/3 masy kawowej.
Złóż placki razem. Resztą kremu kawowego posmaruj wierzch i boki ciasta. Udekoruj sezamem, startą czekoladą, rodzynkami.
Porcje 15. Przygot. 120 min. Cena 2,80 zł. Kalorie 480.
<strong>Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic Sopata z Rytra.</strong>Źródło: Bella Relaks