Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto śmietanowe"
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2683
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3901
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2683
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3901
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 753
Składniki
Ciasto: jajka lekko posól, ubij z cukrem na sztywną pianę. Wlej olej, wsyp mąkę, proszek. Zmiksuj. Wlej do natłuszczonej, posypanej bułką formy. Piecz ciasto 45 min w temp. 180°C. Zimne, przekrój je na 2 placki.
Masa kawowa: z podanych składników ugotuj budyń. Kiedy ostygnie, zmiksuj go z masłem. Wsyp 10 dag pokruszonych biszkopcików i 2 łyżki rumu (dowolnie), wymieszaj.
Masa śmietanowa: kremówkę ubij z cukrami, wymieszaj z serkiem mascarpone. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw, by zastygła.
Zimny spód biszkoptowy posmaruj 1/3 masy kawowej. Na niej ułóż trochę biszkopcików. Wgłębienia zalej tężejącą galaretką. Odstaw do stężenia.
Na galaretce rozłóż masę śmietanową, potem połóż resztę biszkopcików. Zalej pozostałą galaretką, odstaw do stężenia. Drugi placek posmaruj 1/3 masy kawowej.
Złóż placki razem. Resztą kremu kawowego posmaruj wierzch i boki ciasta. Udekoruj sezamem, startą czekoladą, rodzynkami.
Porcje 15. Przygot. 120 min. Cena 2,80 zł. Kalorie 480.
<strong>Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic Sopata z Rytra.</strong>Źródło: Bella Relaks