Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto twarogowe"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5006
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154710
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1018
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 430
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5006
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154710
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1018
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 430
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut.
Z masła, mąki, szczypty soli, cukru wanilinowego i pudru zagnieść kruszonkę. Blachę (11x36 cm) posmarować tłuszczem. Rozsypać 2/3 kruszonki (resztę włożyć do lodówki) i dłonią docisnąć do dna. Piec ok. 15 minut w 175°C.
Rabarbar obrać, pociąć na kawałeczki, wrzucić do rondelka. Dodać sok jabłkowy i 2,5 dag cukru. Gotować minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką ziemnej wody. Dodać do rabarbaru. Gotować 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje.
Twaróg utrzeć z 3 łyżkami cukru, skórką z cytryny, żółtkiem i proszkiem budyniowym. Z białka i szczypty soli ubić pianę. Ostrożnie połączyć ją z masą serową.
Rabarbar rozłożyć na podpieczonym spodzie. Posmarować masą serową. Posypać odłożoną kruszonką. Ciasto piec 35-40 minut w 175°C.Źródło: Życie na gorąco