Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z jabłkiem i orzechami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki masła oraz cukier. Szybko posiekaj nożem. Dodaj jajko oraz żółtka, zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Ciasto podziel na 3 części. Pierwszą częścią wylep prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12-15 min w temp. 180° C. W ten sam sposób upiecz pozostałe dwa placki.
Jabłka umyj, obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i gotuj na małym ogniu aż się rozpadną.
Pod koniec dopraw do smaku cukrem. Dodaj galaretkę w proszku, wymieszaj i odstaw, by masa lekko stężała. Posiekane orzechy podpiecz na suchej patelni. Miękkie masło, krem czekoladowy oraz kakao zmiksuj, na koniec dodaj orzechy i wymieszaj.
Pierwszy placek posmaruj ma są czekoladowo-orzechową. Przykryj drugim plackiem i posmaruj go masą jabłkową. Przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Lekko dociśnij. Odstaw na kilka godzin.
<strong>: 60 minut, Porcja: 550 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie