Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem krówkowym

Ciasto z kremem krówkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5668

Dodano:

Odsłon: 13897

Pyszny i łatwy do przygotowania deser o delikatnej słodyczy. Mało pracochłonne ciasto powinno zadowolić osoby, które lubią ciasta z kremem. Świetne ciasto na święta.

Składniki

  • (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • Jajo kurze 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Miód naturalny 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Krem:
  • Masa krówkowa (kajmak) 400 g
  • Mascarpone 250 g
  • Śmietana 36% 200 ml
  • Dodatkowo:
  • Orzechy włoskie 50 - 80 g
  • ( szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z kremem krówkowym

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier i po jednym żółtku. Ubijać do czasu, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, zmiksować również ciekły miód.

    Powstałą masę delikatnie wymieszać łyżką z przesianą mąkę i proszkiem do pieczenia.

    Ciasto piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut (do suchego patyczka).

    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół, jeśli wierzch zbyt mocno się przypiecze, można delikatnie go odkroić lub zeskrobać powstałą ciemną skórkę. Ciasto mocniej się przypieka, gdy dodamy miodu.

    Ciasto w środku przełożyć kremem z mascarpone, a na wierzch wyłożyć krem z dodatkiem bitej śmietany i posypać pokrojonymi orzechami.
    Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin

  2. Krem:

    Serek mascarpone zmiksować, dodając stopniowo 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na rozkrojonym placku i przykryć drugą jego częścią.

    Śmietanę zmiksować, aby była bardziej puszysta i stopniowo w miksować w nią 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać pokrojonymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 listopada 2017 "O majn gad" ;)
Rozwaliłaś mnie tym ciacham, normalnie masakracja hehehe.

Ale bym teraz takie "dziabnął", pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń