Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy do przygotowania deser o delikatnej słodyczy. Mało pracochłonne ciasto powinno zadowolić osoby, które lubią ciasta z kremem. Świetne ciasto na święta.
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier i po jednym żółtku. Ubijać do czasu, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, zmiksować również ciekły miód.
Powstałą masę delikatnie wymieszać łyżką z przesianą mąkę i proszkiem do pieczenia.
Ciasto piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół, jeśli wierzch zbyt mocno się przypiecze, można delikatnie go odkroić lub zeskrobać powstałą ciemną skórkę. Ciasto mocniej się przypieka, gdy dodamy miodu.
Ciasto w środku przełożyć kremem z mascarpone, a na wierzch wyłożyć krem z dodatkiem bitej śmietany i posypać pokrojonymi orzechami.
Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin
Krem:
Serek mascarpone zmiksować, dodając stopniowo 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na rozkrojonym placku i przykryć drugą jego częścią.
Śmietanę zmiksować, aby była bardziej puszysta i stopniowo w miksować w nią 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać pokrojonymi orzechami.
Szybkie ciasto truskawkowe z herbatnikami, truskawkami i pianką truskawkową t...
Odsłon: 9435
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 22
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 48
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 22
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 48
Składniki
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier i po jednym żółtku. Ubijać do czasu, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, zmiksować również ciekły miód. Powstałą masę delikatnie wymieszać łyżką z przesianą mąkę i proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół, jeśli wierzch zbyt mocno się przypiecze, można delikatnie go odkroić lub zeskrobać powstałą ciemną skórkę. Ciasto mocniej się przypieka, gdy dodamy miodu. Ciasto w środku przełożyć kremem z mascarpone, a na wierzch wyłożyć krem z dodatkiem bitej śmietany i posypać pokrojonymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin
Krem: Serek mascarpone zmiksować, dodając stopniowo 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na rozkrojonym placku i przykryć drugą jego częścią. Śmietanę zmiksować, aby była bardziej puszysta i stopniowo w miksować w nią 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać pokrojonymi orzechami.
Przepisy Desery
Desery
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Desery
Deser galaretkowo - jogurtowy
Desery
Rolada czekoladowa z kremem z bitej śmietany
Desery
Placki z jabłkiem i brzoskwinią
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 22
Deser galaretkowo - jogurtowy
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowan...
Odsłon: 80