Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z truskawkami"

Składniki

  • 30 dag masła
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 2 dag kakao
  • 10 dag truskawek (+10 dag do dekoracji)
  • 10 dag jasnej polewy czekoladowej
  • 5 dag ciemnej polewy czekoladowej. Na krem: 300 ml mleka
  • 8 dag drobnego cukru
  • 1 torebka budyniu truskawkowego w proszku
  • 10 dag masła
  • 10 dag truskawek do zmiksowania na mus
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieraj z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami aż powstanie krem. Ubite na sztywno białka delikatnie wymieszaj z powstałym kremem. Pod koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 100 ml mleka i wymieszaj.

  2. Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i pozostałe mleko. Brytfannę (25 x35 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wypełniaj ją na zmianę paskami jasnego i ciemnego ciasta. Do kakaowego ciasta wkładaj połówki truskawek. Piecz w temp. 160° C około 45 minut.

  3. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Studź go, stale mieszając, a następnie utrzyj z masłem. Do powstałego kremu dodaj zmiksowane na mus truskawki i wymieszaj. Wierzch ciasta posmaruj kremem i wstaw do lodówki.

  4. Na dobrze zastygniętym kremie rozsmaruj najpierw białą polewę i pozwól jej zaschnąć, a następnie ciemną polewę. Udekoruj połówkami truskawek.

  5. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 338 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń