Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe szyszki

Czekoladowe szyszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 1052

Dodano:

Odsłon: 3064

Czekoladowe szyszki to przepis na którym tak naprawdę się uczyłam przygotowywać swoje pierwsze desery. Nie jest to trudny deser. spokojnie możemy go przygotować nawet z dziećmi.

Składniki

  • czekolada 70 % 200 g
  • masa kajmakowa 150 g
  • ryż preparowany 80 g
  • kakao 10 g
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masę kajmakową wraz z kakao podgrzewamy(nie gotujemy). Studzimy. Lekko przestudzone masy łączymy ze sobą. Do dużej miski wkładamy ryż dmuchany. Zalewamy go przygotowaną wcześniej masą. Dłonie nawilżamy zimną wodą. Z masy tworzymy kulki wielkości szyszek. Układamy je na tace. Postępujemy tak do wyczerpania się masy. Powstałe szyszki chłodzimy w lodówce przez dwie godziny do momentu stężenia czekolady.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń