Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy tort urodzinowy"
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8312
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2871
Polecam.
Odsłon: 1524
Polecam.
Odsłon: 449
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8312
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2871
Polecam.
Odsłon: 1524
Polecam.
Odsłon: 449
Składniki
Jajka ubij z cukrem,stawiając miskę na garnku z gorącą wodą. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej do masy, wymieszaj łyżką. Przełóż do tortownicy, piecz 40 minut w 160°C. Ostudź, przekrój ciasto w poprzek.
Śmietanę i masło podgrzej w garnku. Dodaj połamaną czekoladę i kakao. Mieszaj, aż się rozpuści, wystudź. Wstaw do lodówki, żeby krem zgęstniał. Przełóż nim blaty, posmaruj wierzch i boki tortu.
Czas: około 1,5 godziny.
Biszkopt po upieczeniu pozostaw jeszcze przez kwadrans w wyłączonym piekarniku. Wtedy nie opadnie. Do ciasta biszkoptowego możesz zawsze dodać łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody, jeśli chcesz, by było dość wysokie. Jeśli nie dodasz środka spulchniającego, będzie nieco niższy, ale ubite białka sprawią, że i tak urośnie.Źródło: Dobry Tydzień