Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser truskawkowy"
Pizzerinki z kabanosem to doskonały pomysł na kolację na ciepło, przekąskę al...
Odsłon: 1425
Tym razem prezentujemy wam przepis na pyszne kaszotto z kaszą bulgur, wołowin...
Odsłon: 873
Pizzerinki z kabanosem to doskonały pomysł na kolację na ciepło, przekąskę al...
Odsłon: 1425
Tym razem prezentujemy wam przepis na pyszne kaszotto z kaszą bulgur, wołowin...
Odsłon: 873
Składniki
Jabłka (lub gruszki) starannie umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ jabłek (lub gruszek) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż od razu do garnka.
Dodaj troszkę wody oraz sok z cytryny i zagotuj na małym ogniu. Chwilę duś jabłka, w razie potrzeby dodawaj po odrobinie wody. Cały czas mieszaj, aby owoce nie przywarły do dna.
Gdy już nieco zmiękną, dosyp cukier i cukier wanilinowy. Budyń w proszku przesyp do kubeczka, dodaj 100 ml wody i wymieszaj. Płynny budyń dodaj do jabłek, wymieszaj. Gotuj przez chwilkę razem, po czym odstaw do ostygnięcia.
Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój je na małe kawałki i dodaj do ostudzonych jabłek z budyniem.
Foremki wysmaruj olejem, wysyp cukrem pudrem i wypełnij je masą budyniową. Gdy przestygną w foremkach, wstaw do lodówki na kilka godzin.
Wyjmuj deser, zanurzając foremki na chwilę w misce z gorącą wodą. Przełóż go od razu na talerzyki. Podawaj z bitą śmietaną, truskawkami i miętą.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 35 minut. Porcja: 265 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie