Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Deser z truskawkami"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35727
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6027
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35727
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6027
        
        Składniki
Truskawki opłucz, oczyść z szypułek, 2–3 ładne sztuki odłóż do dekoracji, a resztę włóż do miseczki. Posyp połową cukru pudru i polej winem musującym. Owoce przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Laskę wanilii rozetnij. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Dodaj go do śmietany. Dosyp pozostały cukier puder oraz zagęstnik. Dołóż serek mascarpone i ubij mikserem na gęsty krem. Nałóż go do dużych pucharków albo szklaneczek. Bardzo mocno schłodź.
Zamarynowane w winie musującym truskawki zmiksuj na mus. Jeśli chcesz, aby miał aksamitną konsystencję, dodatkowo przetrzyj go przez sitko. Krem w pucharkach polej musem.
Odłożone truskawki potnij na cząstki. Po kilka ułóż na każdej porcji deseru. Udekoruj listkami mięty.Źródło: Naj