Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Deser z truskawkami"
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 549
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 549
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Truskawki opłucz, oczyść z szypułek, 2–3 ładne sztuki odłóż do dekoracji, a resztę włóż do miseczki. Posyp połową cukru pudru i polej winem musującym. Owoce przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Laskę wanilii rozetnij. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Dodaj go do śmietany. Dosyp pozostały cukier puder oraz zagęstnik. Dołóż serek mascarpone i ubij mikserem na gęsty krem. Nałóż go do dużych pucharków albo szklaneczek. Bardzo mocno schłodź.
Zamarynowane w winie musującym truskawki zmiksuj na mus. Jeśli chcesz, aby miał aksamitną konsystencję, dodatkowo przetrzyj go przez sitko. Krem w pucharkach polej musem.
Odłożone truskawki potnij na cząstki. Po kilka ułóż na każdej porcji deseru. Udekoruj listkami mięty.Źródło: Naj