Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Deser z truskawkami"
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 103
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 552
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1958
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 103
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 552
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1958
Składniki
Truskawki opłucz, oczyść z szypułek, 2–3 ładne sztuki odłóż do dekoracji, a resztę włóż do miseczki. Posyp połową cukru pudru i polej winem musującym. Owoce przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Laskę wanilii rozetnij. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Dodaj go do śmietany. Dosyp pozostały cukier puder oraz zagęstnik. Dołóż serek mascarpone i ubij mikserem na gęsty krem. Nałóż go do dużych pucharków albo szklaneczek. Bardzo mocno schłodź.
Zamarynowane w winie musującym truskawki zmiksuj na mus. Jeśli chcesz, aby miał aksamitną konsystencję, dodatkowo przetrzyj go przez sitko. Krem w pucharkach polej musem.
Odłożone truskawki potnij na cząstki. Po kilka ułóż na każdej porcji deseru. Udekoruj listkami mięty.Źródło: Naj