Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Deser z truskawkami"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Truskawki opłucz, oczyść z szypułek, 2–3 ładne sztuki odłóż do dekoracji, a resztę włóż do miseczki. Posyp połową cukru pudru i polej winem musującym. Owoce przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Laskę wanilii rozetnij. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Dodaj go do śmietany. Dosyp pozostały cukier puder oraz zagęstnik. Dołóż serek mascarpone i ubij mikserem na gęsty krem. Nałóż go do dużych pucharków albo szklaneczek. Bardzo mocno schłodź.
Zamarynowane w winie musującym truskawki zmiksuj na mus. Jeśli chcesz, aby miał aksamitną konsystencję, dodatkowo przetrzyj go przez sitko. Krem w pucharkach polej musem.
Odłożone truskawki potnij na cząstki. Po kilka ułóż na każdej porcji deseru. Udekoruj listkami mięty.Źródło: Naj