Do góry

Desery Przepis na:

Domowe bajaderki świąteczne

Domowe bajaderki świąteczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 7373

Malutkie bajaderki znacznie lepiej sprawdzają się, niż te duże. Nie "zasłodzą" tak jak duże :)

Składniki

  • margaryna, 25 dag
  • Jaja, 4 sztuki
  • cukier, 1,5 szklanki
  • mąka, 2 szklanki
  • kakao, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • mleko, 50 ml
  • marmolada, 4 łyżki
  • Likier, 4 łyżki
  • czekolada deserowa, 2 sztuki
  • kremówka, 200 ml
  • bakalie, 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe, 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowe bajaderki świąteczne

Przygotowanie

  1. Dowolną margarynę przekładamy do rondelka, a następnie rozpuszczamy wraz z dodatkiem kakao, cukrem i mlekiem( ja używam 3,2%), następnie mieszankę odstawiamy do przestudzenia, dodajemy żółtka jaj, po czym miksujemy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubić pianę z białek, dodawać ją partiami do ciasta delikatnie je mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Murzynka, którego wcześniej upiekliśmy kruszymy w misce na kawałki, dodajemy likier i marmoladę( ja dodaję śliwkową). Po wymieszaniu dodajemy czekoladę rozpuszczoną ze śmietaną. Ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane drobniutko bakalie.

  3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dayzi 07 stycznia 2012 Super, fajnie wyglądają i pewnie też dobrze smakują, do ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń